חפש בבלוג זה

11 אפריל 2010


הכל התחיל בשבלולים ובדובים. התווכחתי עם מישהו על שנת החורף של הדובים,
ממנה התגלגלנו לשנת הקיץ של השבלולים.
הראשונה היא Hibernation והאחרת (למדתי) Aestivation שזה גם לבלות את
הקיץ במקום מסוים. המלה משנה את משמעותה כשהיא מופיעה בהקשר בוטני -
פתאום לא קיץ ולא חורף אלא האופן בו מסודרים עלי הגביע והכותרת של
פרח בעודו ניצן.
משם נדדתי ל Triticum aestivum שזה פשוט חיטה. תכלס זה עשב דגני משביע.
מי שמתעקש אז : http://www.hort.purdue.edu/newcrop/crops/wheat.html
מי שלא אז שיקשיב היטב :
הגידול הפנומנלי באוכלוסית העולם נשענת בעיקרה על שלושה צמחים: תירס, אורז
וחיטה. אבל נזר החיטה מעומעם יותר משנה לשנה. ב1998 קרה בפעם הראשונה
אי פעם שהיבול העולמי של תירס היה גדול מזה של החיטה. שנה אחר כך גם האורז
השיג אותה. אלרגיות לגלוטן ודיאטת אטקינס (חלבונים) גם סדקו את הגלזורה שלה
והפכו אותה לפחות מושכת. עכשיו, בפעם הראשונה מאז תקופת האבן היבולים קטֵנים
ולא גדלים.
לחיטה יש שישה העתקים של כל גן בתוכה. 21 הכרומוזומים שלה מכילים 16 ביליון (!)
צמדי די אן איי. פי 40 מאורז (פי חמש ממני וממך).
לפני כ 11000 אלף שנים (פלוס מינוס 3 שנים וחודשיים) לא עניין את הציידים כלום
חוץ מבשר טרי. היו אלה כנראה נשים שגידלו, השביחו והשבירו מזון לאוכלוסית
העולם העתידי. נשים שבזכותן החיטה הפכה לבעלת זרעים גדולים יותר, כאלה שניתן
בקלות יחסית להפריד בינם לבין המוץ ובעלת מלענים פחות דוקרים וזיפניים.
וככה נולדו המון עבודות קשות. זריעה, קצירה, דיש, אפייה, טיפוח שמרים, בעלות על שדות, אגירה בממגורות, חלום פרעה וחרישה (שהומצאה לפני 6000 שנים בלבד).
תחשבו על זה.


--------------------------------------------------------------------------------






--------------------------------------------------------------------------------

תגובה 1:

  1. אני חושבת שחלק גדול מהעליה בגידולי התירס נזקף לא בשל צריכה למאכל אדם אלא בראש וראשונה למאכל בעלי חיים (עופות,בקר לא יודעת על חזירים), וגם בשל השימוש לתחליפי אנרגיה, אתנול ונגזרותיו. חוץ מזה, רשימות מרתקות ומאירות.

    השבמחק